Cât mai dăm pentru un concert?

Acum vreo 2 ani bursa cadea si cam toata lumea intra in criza economica. In multe locuri a inceput sa se remedieze situatia, pe la noi se pare c şi-sa facut culcus si nu vrea chip sa plece. Cresteri de taxe si impozite, scaderi de salarii si indemnizatii, samd.

Anul 2010 este oarecum paradoxal pentru Romania. Pe de o parte a fost anulat cel mai asteptat festival al anului si inlocuit cu un substitut de dimensiuni mai mici, pe de alta parte este anul in care nume mari ale muzicii internationale vin pentru prima data in tara noastra.

Cam toate trupele ce concerteaza in Romania anul asta se incadreaza in acealsi stil si parca nu ai prea vrea sa ratezi niciuna: AC/DC, Aerosmith, Metallica, Rammstein, Slayer. Tot la categoria legendari si de neratat merg si The Cranberries.  Plus concertele de nisa: Bob Dylan, Faithless, Elton John, Pink Martini, Gotan Project. Preturile biletelor se incadreaza intre 90-590 ron in functie de trupa, loc la concert etc.

Pe langa asta mai avem si festivalurile romanesti: Peninsula, ArtMania, SummerJam Fest, Iarmaroc, Stufstock, Liveland Festival, OST Mountain Fest. Abonamentele sunt de la 70-160 ron pe 3 zile, in functie de cand le cumperi, iar biletele se incadreaza intre 35-90 ron contand tot cand il achizitionezi.

Si acum sa ajung la ce voiam de fapt sa spun. An de criza, multe concerte foarte atractive la care se adauga sutele sau miile de concerte romanesti. Si nu cred ca exagerez cand zic miile pentru ca se intampla sa fie de multe ori si 10 in aceeasi zi. Ok…nu sunt toate pe gustul tau, dar din 10 la 4 te-ai cam duce. Se mai intampla sa fie si la aceeasi ora mai ramai cu 1-2. Si ramai cu cate 1 pe zi. Pentru ca deja weekend-urile sunt ocupate multe se muta si in cursul saptamanii. In Bucuresti cel putin nu mai e deloc neobisnuit sa mergi la concert joi. Si nici miercuri nu mai e atat de ciudat. Pana si lunea se gaseste timp pentru un concert. Cred ca doar martea are asa o aura negativa si nu prea e atractiva. Buuun. In conditiile astea se intampla sa mergi si la 4 concerte pe saptamana.

Problema apare atunci cand vezi afisul sau ajungi la intrare si auzi pretul. Concert o singura trupa: 15-20 lei. Concert 2 trupe: 20-25 lei. Daca se vand bilete in avans si nu ti-ai luat la intrare risti sa le iei si cu 35. De multe ori am vazut oameni entuziasmati de concertul unei trupe preferate si carora le-a scazut entziasmul cand au auzit pretul, iar multi chiar nu s-au mai dus. De asemenea, trupele se plang ca nu mai au public la concerte ca altadata. Public foarte numeros mai apare doar la lansari de albume, reveniri pe scena dupa pauze foarte lungi sau evenimente cu intrare libera.

Pai cand ai 3 concerte pe luna in acelasi oras, cu preturi de 15-20 ron, mai mult ca sigur ca publicul tau se imparte in 3.

Nu cunosc atat de bine domeniul ca sa stiu cum se castiga din muzica, nu stiu cati mai fac si altceva in afara de muzica sau asta e singura forma de finantare personala, dar cred ca mirobolanta criza de care vorbeam la inceput afecteaza pe toata lumea si ar trebui sa se tina cont de asta.

Pui pretul unui bilet 20 lei si-ti vin 150 de oameni. Pune-l 10 lei si-or sa-ti vina probabil 250-300 sau chiar mai mult. Strangi cam aceeasi suma de bani, dar ai si sala plina si poate iti produce si asta o satisfactie.  Azi 5 lei conteaza enorm. Majoritatea nu vine la un concert sa stea pe uscat. In 2-3 ore bea 2-3 beri. Si uite asa s-a dus biletul de la concertul viitor.

In momentul de fata cel mai ingenios concept mi se pare Funk Rock Hotel: 7 trupe mari + Dj (pentru care ai da separat vreo 150 ron) la pretul de 35 ron. In anunt scrie + alte trupe..clar si mai atractiv.

Pentru cei ca mine, care nu pot sta fara muzica live sper sa ne vedem la cat mai multe concerte in primul rand.

Advertisements

2 thoughts on “Cât mai dăm pentru un concert?

  1. Depinde si de locul concertului… daca e in Silver Church, iti poti permite sa lasi mai putin la bilet, crezand ca-ti incap mai multi oameni in “sala”. Vezi insa Byron si Discoballs care au avut 20 ron biletul (nu mi se pare mult) si au venit fte putini oameni.

    P.S: la cat mai multe concerte in primul rand! 🙂

  2. E asa de “true” ce ai scris…si in alta ordine de idei…as fi pregatita si sa dau mai mult pentru unele trupe care merita si le am la suflet in “cel mai grav” mod dar cum ramane cu alea pe care le am la suflat si atat?! ca din pacate in cheltuielile mele intra o groaza de alte lucruri care nu reprezinta satisfacerea mofturilor…E…si cum ar fi ca in cheltuielile mele sa intre doar concertele si atat? :-j si daca stam sa ne gandim si la atmofera concertului atunci cand sala e plina in comparatie cu o sala pe jumatate plina…ajungem la concluzia ca un concert iti da un vibe din multe puncte de vedere…nu doar a ceea ce se intampla pe scena..

    la cat mai multe concerte care sa ne incarce bateriile …macar o data sau de doua ori pe saptamana…pana cand om ajunge mari “barosani” cool care merg la travka,grimus and so on..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s