Let's sing în română

Am observat ca majoritatea trupelor de prin Romania, cam 80% sa zicem, care isi incep acum activitatea au versurile in engleza. Cel putin cele 8 trupe care au participat la Stufstock New Comers au cantat toate in engleze, doar rareori se auzea cate o melodie in romana sau cateva versuri ratacite.

Ma uitam serile astea la Cerbul de Aur si vedeam cum concurentii aia straini se chinuie sa cante in limba romana si sa le iasa cat mai bine..si nu puteau pronunta bine anumite cuvinte, dar vroiau s-o faca. Apai dragii nostri conationali, voi deja o stiti si-i frumoasa…de ce n-o folositi? Engleza-i mai vocalica, mai melodioasa, ascunde mai bine o voce nu tocmai pregatita? Aaaa..stiu..in curand veti ajunge artisti internationali si trebuie sa inteleaga lumea ce spuneti….aham.

O sa dau doua exemple: primul, fiind mai recent in mintea mea este Kultur Shock…oamenii aia is stiuti in toata lumea si canta in sarba, engleza, tiganeste. Al doilea, si stiu ca aici va sari lumea “vai..p’aia i-ai gasit?” este O-zone cu Dragostea lor din tei. E o melodie in romana si totusi mii de oameni o canta, de pe tot globul, acasa, in cluburi, in masina, la opera etc.

Eu zic ca nu conteaza atat de tare limba. Daca ce faci e bun lumea va asculta oricum. Eu imi doresc tare ca limba romana sa fie cunoscuta in alte tari, nu doar prin imigranti, ci poate prin migrarea muzicii.

Chiar daca la final, Travka are inca o bila alba din partea mea.

Advertisements

3 thoughts on “Let's sing în română

  1. aham, si les elephants bizzares tot in romana glasuiesc 😉 normal ca travka are o bila alba si mai pui una de la mine ca sa faca 2 :->

  2. So I’m thinking, maybe it’s to mask the lyrics, because it all sound less silly in another language, and maybe that’s why my bulgarian friends loved “Dragostea din tei” intelsely up to the precise moment when I translated the lyrics from them. More so, take Cheloo’s rendering of Snoop Dogg and 50 Cent in Romanian.

    Așa că haideți să cântăm în engleză ca să nu se vadă că n-avem despre ce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s