Dragobetele saruta fetele!

14 februarie. Pana nu demult o zi obisnuita din calendar. In ultimii ani a capatat o noua conotatie “Ziua indragostitilor” sau “Sf. Valentin” un sfant catolic. Insa nu multi stiu ca in rit ortodox Sf. Valentin este pe data de 16 februarie si ca inca de pe vremea tracilor s-a pastrat traditia unei zile a indragostitilor serbata pe 24 februarie si denumita “Dragobete”.

Dragobete se spune ca era fiul Mamei Dochia, un fel de zeu al iubirii ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.

In mediul rural, in special, traditia straveche, riturile vechilor traci raman inca vii. Romanul de aici isi mai aduce inca aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor, care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate de sarbatoare si porneau cu voie buna inspre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste. Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana inspre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate un baiat, si nu unul oarecare, ci acela care le indragea. De isi prindea aleasa, acesta ii fura o sarutare in vazul lumii, sarutare ce simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala “Dragobetele saruta fetele!”, mult indragita de fetele nerabdatoare, ce purtau in suflet speranta primirii a cat mai multor sarutari, ce erau menite sa le aduca acestora dragoste pe deplin in viitor. Un alt obicei al fetelor era de a strange omatul netopit, apa de ploaie sau de izvor, pe care o considerau ca avand efecte magice asupra lor atunci cand o foloseau, intrucat deveneau mai frumoase si mai dragastoase. Fiecare avea grija ca aceasta zi sa nu ii prinda fara pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rau, prevestitor de singuratate pe intreg parcursul anului, pana la urmatoarea zi de Dragobete.

Insa romanii incep usor usor sa-si uite originile, vor sa fie cat mai aproape de Occident, sa le imite “valorile”, stricand frumusetea sarbatorilor, totul devenind din ce in ce mai superficial.

In zilele noastre sa fii vazut cu cadou sau flori de “valentine’s day” a devenit un trend, ca si cum n-ai fi in randul lumii daca nu detii asa ceva. Insa daca iubesti pe cineva nu i-o poti arata decat intr-o zi? Daca te iubesti cu cineva, nu va iubiti in fiecare zi? Daca simtiti ca doriti sa faceti cadouri nu o puteti face in oricare zi a anului? Pentru ca de “valentine’s day” cadoul este facut mai mult din obligatie, nu din dorinta. Astfel ziua acesta este foarte tare asteptata de micii comercinati si nu numai, cand se vand tot felul de maimutoaie, inimioare si alte jucarii kitschoase. Cel putin ziua indragostitilor romaneasca era o legatura om natura, vestea primavara si iubirea prin joc si armonie, totul bazandu-se pe sentimente si nu pe obligatii si consumatorism.

Romanii au traditii nemaipomenit de frumoase, dar acum le iau in batjocura cand cei din mediul rural le serbeaza. Si cum orice lucru il pretuiesti dupa ce-l pierzi, sigur asa se va intampla si cu romanii dupa ce vom fi acaparati de mediul occidental. Astazi multi straini sunt fascinati de toate traditiile noastre, viziteaza Romania pentru a lua parte la diferite sarbatori romanesti si toti ne sfatuiesc sa pastram cu mare grija ceea ce avem, deoarece in tarile lor, dezvoltate din toate punctele de vedere, acestea au fost uitate si se regreta.

Sa speram ca romanului ii va veni mai devreme mintea cea de pe urma si va sti sa conserve aceste bunuri inestimabile.

Advertisements

One thought on “Dragobetele saruta fetele!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s