Eurovision – circul anual

– Piesa cea mai disputata a editiei Eurovision Romania 2007 

Pentru ca anul trecut Mihai Traistariu a avut o evolutie destul de buna( desi nu a fost votat la justa valoare, atat a piesei cat si a vocii) a reusit sa claseze Romania pe locul 4, asigurandu-i un loc in finala.

Pentru respectarea regulamentului Eurovision a trebuit sa se organizeze o preselectie nationala alegandu-se 24 de piese care au participat la cele doua semifinale. In urma difuzarii acestor semifinale au fost alesi 12 concurenti pentru a se confrunta in finala ce va decide cine ne va reprezenta la Helsinki. Dar, nu ne puteam numi romani daca nu isi facea loc circul si scandalurile privind anumite melodii inscrise in concurs.

Prima abatere s-a produs in cadrul primei semifinale cand piesa Juliei Nahmany – Make it a fost scoasa din  concurs in urma unei sesizari de plagiat. Pana la organizarea celei de-a doua semifinale au mai aparut doua probleme, si anume, suspiciunea de plagiat a altor doua melodii: Locomondo – Liubi, liubi I love you dupa cunoscuta Loituma – Leva’s polka si Simplu & Andra – Dracula, my love dupa E-type – When religion comes to town. In urma intrunirii une comisii avizate si a verificarii celei de-a doua piese la Londra s-a dovedit ca niciuna din ele nu este plagiat.

Pe data de 3 februarie a avut loc cea de-a doua semifinala unde piesa Dracula, my love a avut un numar spectaculos de voturi din partea publicului fata de melodiile concurente calificandu-se, bineinteles, in finala.

Dar discutiile nu se opresc aici. Potrivit regulamentului Eurovision piesele participante nu trebuie sa fi fost difuzate inainte de 1 octombrie 2006, ceea ce a dus la intrunirea unei noi comisii pentru verificarea a trei piese: Sinada a celor de la New Effect& Moni-k, difuzata inainte de aceasta data la radiourile din Brasov, piesa Dracula, my love  al carei refren a fost cantat de baietii de la Simplu la decernarea premilor Mtv Romania in 2005 si piesa Well-o-wee cantata de Ro-mania si RedNex, fiind si ea difuzata inaintea datei mentionate in regulament.

In urma acestori masuri luate de comisia speciala, Marius Moga compozitorul piesei Dracula, my love a decis sa se retraga din concurs si cu cealalta piesa cu care concura – Crazy – alaturi de fetele de la Wassabi. Aceasta anunt nu a fost facut oficial fata de organizatorii concursului, astfel incat nu se stie daca acesta va boicota sau nu finala.

De asemenea Desperado & Toni Poptamas participa la concurs cu doua piese, ei decizand ca ar putea sa retraga una din ele pentru ca votul fanilor lor sa nu se imparta intre cele doua melodii, afectand astfel posibilitatea de a merge la Helsinki 

In cazul in care si acestia isi retrag o melodie, iar Marius Moga se va tine de cuvant in finala de pe 10 februarie vor mai participa doar 7 piese.

Toata aceasta tevatura ne face sa punem la indoiala competenta organizatorilor. Se presupune ca aceste masuri ar fi trebuit luate inainte de selectarea pieselor pentru semifinale. Tocmai datorita acestor scandaluri in fiecare an calitatea acestui concurs, in tara noastra, scade considerabil, deoarece marii artisti nu mai vor sa participe pentru a nu-si afecta imaginea; de asemenea si compozitorii sunt reticenti in ceea ce priveste participarea.

Dupa cum s-a vazut Eurovisionul este un concurs unde accentul nu se pune pe calitatile vocale ale concurentului, ci mai mult pe show-ul prezentat de acesta si pe melodie, care trebuie sa fie usor de retinut, de memorat si cat mai ritmata. Luand in considerare aceste caracteristici, oare prindem un loc in finala de anul viitor cu piesele ramase in competitie? A se tine seama de asemenea si de alte criterii de vot, mai ales cel geografic, fiecare votandu-si vecinii, existand chiar si interesele politice in alegerea favoritilor.

In cazul in care sunteti una dintre numeroasele persoane interesate de acest subiect, care credeti ca este melodia care va putea sa ne reprezinte cel mai bine dintre piesele ramase si ce parere aveti despre eliminarea celorlalte?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s